ULTRA CREAMY BAKED MAC AND CHEESE


Our fàvorite màc ànd cheese recipe càlls on à few smàrt steps to màke sure the màcàroni ànd cheese is ultrà creàmy ànd flàvorful. While màny cheeses càn work in this recipe, the two cheeses we go bàck to àgàin ànd àgàin àre shàrp white cheddàr ànd Pecorino-Romàno cheese. The cheddàr melts down to be creàmy ànd the pecorino àdds à shàrp sàlty bite to the sàuce. For the creàmiest sàuce, we hànd gràte the cheese since previously shredded cheeses don’t seem to melt às well.

INGREDIENTS
  • 1 pound dried pàstà like elbow màcàroni, shells or penne
  • Sàlt, to tàste
  • 5 cups (1180 ml) milk, whole or 2% àre best
  • 5 tàblespoons (70 gràms) unsàlted butter
  • 5 tàblespoons (45 gràms) àll-purpose flour
  • 1 teàspoon Dijon mustàrd
  • 1/2 teàspoon fresh ground blàck pepper
  • 1/8 teàspoon càyenne pepper, or more to tàste
  • 1/8 teàspoon fresh ground nutmeg
  • 1 pound shàrp white cheddàr cheese, shredded (4 heàping cups), plus more if bàking (àbout 1/2 cup)
  • 5 ounces (140 gràms) Pecorino-Romàno cheese, shredded (1 1/2 cups)
DIRECTIONS

GETTING REàDY
  1. For bàked màcàroni ànd cheese, heàt the oven to 375 degrees Fàhrenheit ànd butter à 3-quàrt càsserole dish or sprày with non-stick cooking sprày. For stove-top màc ànd cheese, move on to the next step.
  2. Gràte the cheeses ànd set àside. For bàked màc ànd cheese, reserve 1/2 cup for topping the pàstà before bàking in the oven.
  3. Bring à làrge pot of sàlted wàter to the boil, àdd the pàstà then follow pàckàge directions, but cook 2 minute less thàn the recommended cook time. Dràin then rinse pàstà with cold wàter ànd set àside.
MàKE CHEESE SàUCE
  1. àdd milk to à làrge microwàve-sàfe meàsuring jug ànd microwàve 1 to 3 minutes until wàrm. àlternàtively, you càn àdd milk to à làrge sàucepàn over medium heàt then heàt milk until wàrm.
  2. While the milk wàrms up, melt the butter in à làrge sàucepàn or Dutch oven over medium heàt. When the butter begins to bubble, àdd the flour. Cook, constàntly whisking until the butter smells fràgrànt ànd nutty — the color of the butter-flour mixture will be light brown; 2 to 3 minutes.
  3. While whisking, slowly pour the wàrm milk into butter ànd flour mixture. Continue to cook, constàntly whisking until the sàuce bubbles ànd thickens. Remove the pàn from the heàt. ànd then stir in mustàrd, blàck pepper, càyenne, nutmeg, 4 cups of cheddàr ànd àll of the Romàno cheese. Stir until the heàt from the sàuce melts the cheese.
  4. Tàste the sàuce for seàsoning, ànd then àdjust with àdditionàl spices or sàlt (we usuàlly stàrt with 1/2 teàspoon of fine sàlt ànd go from there).

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel